1.2.06

(Ψηφιακή) αμορφωσιά και γενικευμένη ηλιθιότητα

Έχω βαρεθεί να λαμβάνω τόσα και τόσα παραπλανητικά μηνύματα (e-mail) που περιέχουν μύθους, θεωρίες συνομωσίας, ψεύτικους "συναγερμούς για 'έναν νέο υιό' που εξέδωσε χτες το απόγευμα η Microsoft", αλυσίδες φαγητού που εκτρέφουν (οι ίδιες;;;!!!) κοτόπουλα χωρίς πόδια, κ.ο.κ.
Το πιο εξοργιστικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι τα e-mail αυτά προωθούνται και από άτομα που υποτίθεται ότι έχουν υπεύθυνες θέσεις, εργάζονται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε Υπουργεία, Τράπεζες, κ.ο.κ.
Με τρομάζει το ότι ακόμη και "στελέχη" μεγάλων οργανισμών που υποτίθεται ότι λαμβάνουν αποφάσεις για σοβαρά θέματα μπορούν να διασπείρουν τις βλακωδέστερες φήμες με τόση ευκολία.

Δύο εξηγήσεις χοντρικά βρίσκω για αυτό το φαινόμενο:
1ον. Η έλλειψη μακρόχρονης επαφής των περισσοτέρων Ελλήνων χρηστών με το διαδίκτυο που δεν τους έχει "εξοικειώσει" ακόμη με την ύπαρξη αυτών των φημών (ένδειξη ψηφιακής αμορφωσιάς).
2ον. Απλή (μη ψηφιακή) αμορφωσιά στα όρια της ηλιθιότητας. Όταν μπορείς με 1-2 απλούστατους συλλογισμούς να διαπιστώσεις το εσφαλμένο ενός ισχυρισμού και δεν το κάνεις τότε η βασικότερη εξήγηση για μένα είναι ότι απλούστατα δεν έχεις τη νοητική ικανότητα να κάνεις συλλογισμούς. Ή, ότι δεν έχεις καλλιεργήσει την συνήθεια του να επαληθεύεις τα όσα διαβάζεις και ακούς. Ειδικά για πτυχιούχους Πανεπιστημίων αυτό είναι συνώνυμο με την αμορφωσιά. Είναι απόδειξη ότι μπήκαν στο --και βγήκαν από το-- Πανεπιστήμιο παραμένοντας απλοί ηλίθοι παπαγάλοι.
Ναι σίγουρα μπορούν να υπάρξουν διάφορες δικαιολογίες του στυλ "αφέλεια" αλλά νομίζω ότι η αμορφωσιά είναι η πρώτη και σημαντικότερη εξήγηση.

Παραθέτω συνδέσεις με σχετικά άρθρα:

http://www.scambusters.org/legends.html
http://truthminers.com/hoaxarticles/tommy_hilfiger.htm
http://www.snopes.com/racial/business/hilfiger.asp

No comments: